Sugtömning septitank

Maxis orginaltank har en däcksanslutning men den fungerar inte. Toppanslutningen går inte ner i tanken. Enklaste sättet att fixa en fungerande tömning är att sätta en förgrening på slangen som går till sjötömningen. Det ska finnas en färdig produkt som är svetsad. Vet inte om den passar, någon? Det är ganska trångt om utrymme då slangen är kort. Jag köpte standardbitar i självplocken för rördelar. 3 x 38 mm stos med gänga plus en trevägaremed passande gänga. 

Kan ta bättre bilder om man skruvar bort skivan. Förgreningen skymtar under tanken. Jag passade på att byta alla slangar när jag ändå höll på. 

Syns inte heller så bra men den gamla anslutningen är pluggad med en slangbit och ett stopp. Nya slangen smiter upp förbi tanken. 

Se till att anslutningen följer den nya ISO-standarden så munstycket passar när det är dags att tömma. Mitt gamla var av okänd standard… http://www.sxk.se/content/tankar-om-septiktankar

13 reaktioner på ”Sugtömning septitank

 1. Hej!

  Planerar att göra samma ombyggnad på min 999a i vinter, skulle du kunna lägga upp några fler bilder?
  Använde du en L eller T väljare?
  Hur gjorde du med luftningen, räcker den befintliga?

  1. Ok. Kanske måste lägga upp mer bilder. Ingen väljare alls. Det kan vara smart om man tex vill spola ut lite barnkiss utan att tömma tanken i naturhamnen. Det kan jag inte.

   Vad gäller avluftningen har jag bara en manuell pump i min hemmahamn. Ska jag använda maskinell sug tänker jag att man lyfter upp pumphandtaget på twist and lock toaletten så kan det sugas luft genom skålen istället för att tanken trycks ihop. (Ja – jag har kvar orginalavluftninen. Skulle gärna flytta den/ändra den. Mest för att bli av med den från stuvfacket)

   1. Du kan ju göra om den gamla däckstömningsslangen som du pluggat till avluftning istället så slipper du vara orolig att tanken sugs ihop.
    Man ska ha minst 19 mm för att vara safe.

    1. Är inte så orolig över det men det är möjligt att jag gör om någon gång…

 2. Kanon att du skrev ett litet inlägg om ändringen. Ser att det var fler som var i samma funderingar.

  Jag förstår inte varför Maxi monterade däcksanslutning om den ändå inte fungerade. Har ni er luftning nere vid vattenlinjen också vilket även det känns rätt underligt.

  Jag funderar på om man bara ska byta plats på slangen som kommer från toan med slangen från däcksanslutning. Man får givetvis byta till längre slangar men man vinner att hela tankinnehållet inte kan rinna tillbaka via toan och ner i kölsvinet vid ev. fel på backventilen I toan samtidigt som det går att sugtömma. Det man förlorar är att tankinnehållet antagligen rörs om något när nytt kommer in underifrån istället för ovanifrån vilket antagligen är rätt bra.

  Alternativt gör man som Olof + att man sätter en avstängning på inkommande från toan och bara låter det vara öppet när man ska pumpa. Dock kommer det antagligen kännas rätt omständigt.

  1. Det funkar att tömma om man kör ner en sugande slang. Fast det är inte så man tömmer. I alla fall inte nu.

   Svanhalstanken är inte alls dum. Kan tänka mig att det inte är så lätt att böja runt slangen då den är ganska stel men kan vara värt att prova. Sen har du rätt så mycket innehåll i slangen som kan rinna tillbaka vid haveri på toan fast det är klart att du slipper hela innehållet i båten.

   Jag har en kulventil bredvid toaletten som bara öppnas vid spolning. Kanske lite besvärligt men hellre det än tråkiga läckage. Toafadäser har en tråkig inverkan på semesterstämningen.

   1. Jag gjorde en helt ny tank för ett par år sen. 100 liter med rör ned i tanken från däcket samt rör upp i tanken från toan. Då kan man aldrig få tillbaka mer än slangens innehåll om backventilen i toan pajar.
    5000kr hos Järna Rostfria.

    1. Låter som en helt lysande lösning. Med 100 liter skulle jag klara mig hela säsongen 🙂

   2. Har du haft problem med backventilen tidigare eftersom du både har en kulventil bredvid toan samt att toan i sig har twist-and-lock funktion?

    1. Ja. Inte på den här båten men tidigare så har tankinnehållet runnit tillbaka ner i skålen. Sannolikt pga bristande underhåll. Det måste göras rent och gummifläppen måste bytas ibland. Det bygger kristaller och andra avlagringar som inte främjar funktionen…

Kommentarer inaktiverade.