MSF Östra Hamnen – Mariehamn

Nu har vi legat några dagar i östra hamnen och vi trivs mycket bra. Mariehamn är inte så brett så landvägen är det kanske en kilometer över till andra sidan där västra hamnen ligger. Med båt däremot är det långt emellan och man tvingas välja tidigt vart man vill gå. Många väljer också att landa på Rödhamn efter överseglingen. Vi tänker oss att utgå därifrån när det är dags att lämna ön. 

Åter till gästhamnen, den är stor och ganska välbesökt. Mest finnar av naturliga skäl, men även dessa båtar hissar gästflagg så stort sett varenda båt har en åländsk gästflagga. Servicen är utmärkt. Man möts upp av personal på vattenskoter som visar till ledig plats. Hamnen är dock väldigt trång. Man förtöjer mot pålar vilka står kanske 11 meter från bryggan. En utmärkt längd för oss med en 10-metersbåt. Inga problem att fånga pålen efter att man kommit fram till bryggan (om man inte tagit den tidigare vill säga). Har man en större båt, och ni som besökt gästhamnar vet att de flesta är större. Många uppåt 40 fot, ibland ännu mer.. Då får man förtöja mot en vinsch eller annat lämpligt och båten sticker ut en bit. Det i sig gör inte så mycket utan problemet är att pålarna till nästa brygga står bara något 10-tal meter från dom andra. Då inser man att det inte blir så lätt att manövrera bland pekar, badbryggor och jollar. Ibland behövs många händer vid till och utläggning. 

För 28€ per dygn ingår el och ett servicehus med dusch, toalett och bastu. Tvättmaskin finns. Man bor bara ett par kvarter från centrum med fullt utbud av butiker och restauranger. I närheten finns också badstrand (med Bödasand), jättefin minigolfbana tex. Jag kan verkligen rekommendera ett besök här om man vill till Mariehamn.