Hallskär – Bullerö

Klucket kom redan igår kväll. Vi var fem båtar med nordan rakt in i sidan så vi springande ihop oss för att sova lite lugnare. Nu låg man förstås och lyssnade en bra stund ändå. Vaknade hyfsat tidigt och klucket var kvar. Oväntat många av grannbåtararna också. Många båtar som låg betydligt sämre än oss i den relativt hårda vinden.

Vi rörde oss norrut med sikte mot Bullerö. När vi kommer fram ser man horder av båtar… När man närmar sig ser man att det finns lite luckor här och där. Lägger oss mot en sten och tänker att bredvid oss kommer ingen in pga stenar och otillgängliga klippor. Det visar sig till kvällen att vi har helt fel. Det kommer att ligga båtar hela vägen…En av de första som kommer lyckas med den närmast fantastiska bedriften att lägga sitt ankare, nåja drag, en meter bakom min akter ÖVER min ankarlina…

En stund senare börjar den stora showen. Redan när båten närmar sig ser man tydliga tecken om hyrbåt. Försöker med någon ny tilläggningsvariant som går ut på att sätta 2 av 3 pensionärer i jollen. Ro in  och förtöja för att sedan ro ut med linorna och mötas på halva vägen. Det fungerar så klart inte. Mannen som är kvar därute kan inte köra båt och lyckas trassla in sig i diverse ankarlinor. Han sliter loss ankarolina-rullen från en motorbåt som testar några väl valda kraftuttryck. Tur att dom inte begriper svenska… Efter några om och men är vi några som inte klarar av att se eländet och rycker ut med våra jollar. Vi är ett par stycken som tar tag i situationen men det slutar ändå med att vi får hala in en Bavaria 36 med bredsidan mot vinden. Dagens gympass avklarat.. Så klart drog dom efter någon timme. Kändes väl inte helt bra att ha engagerat halva viken genom att ramma såväl ankarlinor som båtar.

Innan dagen var slut hann jag ro ut ett par ankare till. Inte lätt att lägga till på Bullerö.

Äntligen lite ordning runt oss vid berget och vi vågade lämna båten en stund. Promenad till byn, den kallas så, som består av typ 3 hus och lite bodar.

För 100 år sedan byggde Bruno Liljefors en jaktstuga på ön (en del annat också, tex några ateljéer) som nu är museum. Han bjöd över lite kompisar på lite middagar och jakt ett par gånger per år, kompisarna var bla Anders Zorn, Albert Engström samt några fler halvkändisar.

Som av en händelse sprang vi på Pontus och Magdalena, dom lämnade vår klubb och hamn för tio år sedan – kul att träffas!